23 Απρ 2014

Μόνιμη η κινητικότητα στο Δημόσιο - Σαρωτικές αλλαγές με αξιολογήσεις και εξετάσεις για όλους


Ο κύβος ερρίφθη στο Δημόσιο. Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι σαρωτικές και θα αφορούν όλους τους τομείς.

Ενώ η διαθεσιμότητα καταργείται γίνεται μόνιμη η κινητικότητα με συνεχείς αξιολογήσεις.



Ουσιαστικά μέσω της αξιολόγησης ένα 25% των υπαλλήλων θα λαμβάνει άριστα, ένα ποσοστό 60 θα παίρνει καλό βαθμό και ένα 15% κάτω από τη βάση.

Με διαγωνισμό μεταθέσεις, μεταταξεις και αποσπάσεις
Αν και όσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις δεν προβλέπεται ότι θα απολύονται οι υπάλληλοι αυτοί ουσιαστικά θα αποκλείονται από μισθολογικές εξελίξεις και μπόνους που θα προβλέπονται, ενώ λόγω ελάχιστης έως καθόλου μοριοδότησης δεν θα μπορούν ουσιαστικά να πάρουν μετάθεση ή μετάταξη σε νέα θέση εάν το επιθυμούν.

Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ η οποία θα είναι άμεσα εξαρτημένη εκτός των προσόντων με την αξιολόγηση θα είναι συνδεδεμένη η κινητικότητα.

Κάθε χρόνο θα βγαίνει λίστα με τις κενές θέσεις και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός, ανάλογα με τις ανάγκες, μπορεί να γίνεται δύο με τρεις φορές το χρόνο.

Θα λαμβάνονται υπόψη εκτός από τα τυπικά προσόντα και η εμπειρία, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Όσοι πετυχαίνουν στο διαγωνισμό θα μετακινούνται εντός ενός μηνός στη νέα θέση. Στο μεσοδιάστημα θα λαμβάνουν το μισθό της παλιάς θέσης ενώ μετά τη μετακίνηση τον νέο μισθό που προβλέπεται από την υπηρεσία στη νέα θέση.

Για την επιλογή προϊσταμένων των υπηρεσιών του Δημοσίου θα ακολουθείται πλέον αποκλειστικά και μόνο διαδικασία γραπτών εξετάσεων και πάλι υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.

Απολύσεις και καταργήσεις φορέων

Ταυτόχρονα επεκτείνεται ο έλεγχος στους φακέλους περίπου 35.000 για τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων.

Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν παραποιήσει έγγραφα θα βρεθούν εκτός δημοσίου και θα αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις.

Συνεχίζονται απολύσεις υπαλλήλων και καταργήσεις φορέων
Συνεχίζεται όμως και η αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Πολλοί από αυτούς θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν με αποτέλεσμα πολλοί από τους σημερινούς εργαζόμενους που υπηρετούν σε αυτούς σήμερα να βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Πολλές από τις υπηρεσίες των οργανισμών και των υπηρεσιών που θα καταργηθούν θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.