5 Μαΐ 2014

Εκλογικά ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα - Της Τζένης Σουκαρά


Εκλογικά ανεμομαζώματα και  ανεμοσκορπίσματα αναγνώστη ,περήφανε ψηφοφόρε μου...

Στων εκλογών το τρελλό καρναβάλι, πλέον ο ψηφοφόρος αποτελεί συλλεκτικό είδος..Τον διεκδικεί ένα κοπάδι υποψηφίων που κόβουν βόλτες πάνω κάτω στο κέντρο της πόλης, της πλατείας, στα άνω και τα κάτω προάστια ,πριν  ψηθεί το γουρουνόπουλο και κυρίως πριν έλθει ο λογαριασμός, μόλις λήξει το μνημόσυνο και η λειτουργίας της Κυριακής...


Στρατιές "υπευθύνων", "ανατροπέων", "συμμαχίες και συμπράξεις" ,πολίτες και πολιτευόμενοι αναζητούν την αλλαγή του εκφερόμενου λόγου, την αλλαγή της σκέψης, της πολιτικής, της κουλτούρας και της νοοτροπίας ..Ποιος θα πείσει και ποιος θα πεισθει;Ουδείς το γνωρίζει καθότι οι εναπομείναντες ψηφοφόροι είναι βουβοί, θυμωμένοι και κοινώς "μουλωχτοί"!
Οι κωδικοί της εκλογικής επικοινωνίας παρα ταύτα παραμένουν ίδιοι.Παλαιοκομματικοί. 

Το κεφαλοκλείδωμα του Τατούλη στον κάθε ανυποψίαστο,η αφίσσα του Πνευματικού με το ίδιο χαμόγελο και ίσως και την ίδια γραβάτα,οι υποψήφιοι του Λουτρακίου που πάντα  αγναντευουν "το ναό"  βαθύτατα σκεπτόμενοι, τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων ως πρόβα τζενεράλε και οι ομιλίες απο το μπαλκόνι με carmina bourana να ηχεί εκκωφαντικά. 
Πιο εκεί το σουβλατζίδικο να έχει ανεβάσει τις τιμές στον γύρο και να γίνεται κόλαση.
Στα εκλογικά κέντρα οι ίδιες  φυσιογνωμίες ως πορτιέρηδες που  έχουν αλλάξει μαγαζί.
Παρακμιακή εικόνα στην Ελλάδα της κρίσης.

Λαγοί ξεπηδούν  και μπαίνουν στην  "μαρκίζα" απο το πουθενά. Θολό τοπίο θολές διαδρομές,θολές και πειραγμένες  φωτο. 

Το λίφτιγκ της πύλης της Πελοποννήσου εξαγγέλεται για άλλη μια φορά..Ο περιφερειακός στρατηγικός σχεδιασμός προς την ανάπτυξη  σκουντουφλά στη Νέα Ελλάδα ακατανόητα, μπερδεύεται γλυκά με το brand name σε όλα τα επίπεδα δημιουργώντας μια ακατάσχετη φλυαρία. 

Απέναντι τα αντιμνημονιακά ταμπούρλα ετοιμάζονται για πόλεμο στην Πελοπόννησο του Φούχτελ, επιδιώκοντας σε ψηφοφόρους και όχι σε φίλους και οπαδούς.Κακώς, αλλά είναι άλλης ώρας θέμα.
Χαρακτηριστικό πάντως του φετεινού αγώνα  είναι να εκτοξεύονται τόσες καταγγελίες κατά του Περιφερειάρχου κι εκείνος να απαντά μέσω αντιπροσώπου.
Η Μεσσηνία στα δυο και η Κορινθία επίσης.Εκεί ο αγώνας κι όχι στην περήφανη γη του Ταυγέτου.
Το Περιφερειακό αυτοδιοικητικό σχήμα , τρέχει απο χωρίου εις χωρίο να μεταλαμπαδεύσει τους λόγους της φυγής του ,εξηγώντας εκτός των άλλων,πώς το εγχειρημα της Κεντροαριστεράς ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο ναυάγησε και μεταλλάχθηκε σε ένα κεντροδεξιό σχήμα ,έχοντας την αριστερή παράδοση  "τοσοδούλα" συνιστώσσα του.Τζάμπα και τα αυγά που θα έτρωγε και ο πρόεδρος περνώντας τον Ισθμό ,πρασινε γραμματέα μου.
Αυτά έχει το πολιτικό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα .Κυρίως την ώρα της μετάβασης..
 Λίγες ημέρες πριν απο την κάπλη και μέχρι ώρας δεν ακούσθηκαν τα προγράμματα. Δεν έχει υπάρξει διάλογος ..
Την ώρα της μετάβασης οι νέοι και άφθαρτοι χαρακτηρίζονται "δευτεράτζες" και οι μπασμένοι στα κόλπα "μάγκες και εκλογομάγειρες" ειδικευόμενοι στα λασπόλουτρα. 
Μόνο που επι της ουσίας μοιάζουν ακρωτηριασμένοι να ανταποκριθούν στα παλαιότερα καθήκοντά τους, αφού η μετάβαση τα θέλει όλα στο φως, δίνοντας τέλος στις παντός είδους εξυπηρετήσεις. 
Η κοινωνία δεν το έμαθε γι αυτό δεν γιορτάζει την απελευθέρωση. Λίαν συντόμως θα το μάθει και θα πάψει να ζει με την βαρειά σκια της "υποχρέωσης".