23 Νοε 2015

Μας προσφέρουν Ασφάλεια αντί Ελευθερίας


Γιώργος X. Παπασωτηρίου
Η Γαλλία των μεγάλων επαναστάσεων (επειδή, σύμφωνα με τον Μπαλζάκ, οι προλετάριοι εκεί έβλεπαν από τις φριχτές σοφίτες τους τον ουρανό), είναι τώρα μία σιδερόφραχτη «δημοκρατία», που θα κρατάει έξω από τους αγκυλωτούς φράχτες της, τους πρόσφυγες που η ίδια δημιούργησε.

 
 Το ίδιο θα γίνει στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα σύνορα κλείνουν στο όνομα της τρομοκρατίας.


Μια νέα κοινωνία-κόλαση δημιουργείται στα σύνορα της Ευρώπης, μια κοινωνία-τράνζιτ που θα πολιορκεί με τα εκατομμύρια των απελπισμένων της τις κοινωνίες της υποτιθέμενης ευημερίας και δημοκρατίας. Οι τελευταίες προετοιμάζονται για να αμυνθούν απέναντι στον εξωτερικό «εχθρό», αυτόν που δήθεν απειλεί τον δυτικό τρόπο ζωής και την κουλτούρα της ελευθερίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Μόνο που η κουλτούρα της Ελευθερίας έχει απολεσθεί προ πολλού.

Οι δυτικές χώρες, από την εποχή της επίθεσης στους δίδυμους πύργους, έχουν αντικαταστήσει με μία νέα δέσμη αξιών τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η Ελευθερία έχουν αντικατασταθεί από την Ασφάλεια. Πλέον, η εκούσια εθελοδουλεία προτάσσεται ως βασική αξία επιβίωσης του ατόμου, ενώ η «νομοκρατία» έχει γίνει η επίφαση μιας αλα Μπίσμαρκ «στρατιωτικής κοινωνίας», η οποία θα κανοναρχείται από τους patriot acts, ή τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ όσοι τολμούν να αντιδράσουν φυλακίζονται ή επιστρατεύονται.

Η γεωπολιτική της Δύσης έχει περάσει πια στην οργουελική της φάση, καθώς ακόμη και η σκέψη αστυνομεύεται.

Γενικά, έξω από τους φράχτες-τείχη δημιουργείται η κοινωνία των αθλίων, που οι πόλεμοι της παγκοσμιοποίησης στέλνουν στα μητροπολιτικά κέντρα της Δύσης, ενώ εντός των τειχών θα βρίσκονται οι «πάνω», οι ελίτ, αυτές που κατοικούν στα πολυτελή μπούνκερς των ευγενών προαστίων και οι «κάτω», οι πολλοί, που θα είναι ο «άνθρωπος-μάζα», ένα πλαδαρό και ζελατινώδες άτομο, που δεν θα έχει αναφορές, καμία ενιαία αίσθηση ταυτότητας, καμία δυνατότητα βιοαφήγησης, κανένα μακροπρόθεσμο Εγώ, κανέναν εαυτό, που θα είναι ένα απλό εξάρτημα, ένα χαξλεϊκό πολιτισμικό και ανθρωπολογικό εξάμβλωμα, που θα πηγαίνει περιστασιακά από δουλειά σε δουλειά, έχοντας όμως την… ελευθερία να κατέχει έναν καναπέ, να κρατάει μία μπύρα στο χέρι, και να κάνει μία βόλτα στα μπαρ το σαββατοκύριακο.

Αυτό το υποκείμενο (εξοπλισμένο με άφθονο ρατσισμό και μίσος) θα τίθεται αντιμέτωπο, με ό,τι νομίζει ότι τον απειλεί, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε έναν διαρκή «εμφύλιο των κάτω».

Υ.Γ. Τώρα, μαθαίνω, ετοιμάζονται για έναν νέο πόλεμο, οικονομικό αυτή τη φορά, που θα τσακίσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτές της Κίνας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Χιλής κ.ά. Οι Αμερικανοί (για την ακρίβεια η FED) θα ανεβάσουν τα επιτόκια, με συνέπεια να προκαλέσουν μία οικονομική (για την ακρίβεια χρηματοπιστωτική) κρίση ανάλογη με αυτή του 2008-9. Αυτά δεν τα λέει κάποιος «συνομωσιολόγος», αλλά τα προαναγγέλλει το ίδιο το ΔΝΤ!

ARTI-NEWS