21 Οκτ 2016

Οι πέντε καλύτερες ταινίες της εβδομάδας


Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Julieta», καθώς και το «Frantz» (2016) του Φρανσουά Οζόν. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, «Ο Λογιστής» του Γκάβιν Ο' Κόνορ, με τον...


Μπεν Άφλεκ, το «Belgica» του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν και η «Μεγάλη Επιστροφή», του σπουδαίου Κινέζου δημιουργού, Ζανγκ Γιμού.


«Julieta» (2016) του Πέδρο Αλμοδόβαρ (Ισπανία)


Η Χουλιέτα ζει με την κόρη της, Αντία. Και οι δύο υποφέρουν σιωπηλά για την απώλεια του άνδρα της Χουλιέτα και πατέρα της Αντία, μερικές φορές όμως η θλίψη δεν φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά - τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο. Όταν η Άντια κλείσει τα 18, θα εγκαταλείψει την μητέρα της χωρίς καμία εξήγηση και η Χουλιέτα θα ξεκινήσει να την αναζητά με κάθε δυνατό τρόπο. Το μόνο που θα ανακαλύψει, είναι το πόσο λίγο γνωρίζει την ίδια της την κόρη.

Ο σπουδαίος Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει δυναμικά με μια ακόμη πολύχρωμη και ανατρεπτική ταινία, που μιλά για την απώλεια, την αβεβαιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και το μυστήριο που μερικές φορές μας κάνει να εγκαταλείπουμε αυτούς που αγαπάμε, σβήνοντάς τους από τις ζωές μας σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. 


«Frantz» (2016) του Φρανσουά Οζόν (Γαλλία, Γερμανία)


Σε μια μικρή γερμανική πόλη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Anna (Πάουλα Μπιρ) θρηνεί καθημερινά στον τάφο του αγαπημένου της αρραβωνιαστικού Frantz, θύμα μιας μάχης σε γαλλικό έδαφος. Μια μέρα ένας νεαρός, γοητευτικός Γάλλος, ο Adrien (Πιέρ Νινέϊ), αφήνει λουλούδια στον τάφο. Η παρουσία του, μετά την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο, θα προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις αλλά και πάθη.

Δύο χρόνια μετά την «Καινούρια Φιλενάδα» (2014), ο Φρανσουά Οζόν επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Frantz» (2016). Ο Γάλλος σκηνοθέτης εμπνέεται από την κλασσική ταινία του Ερνστ Λούμπιτς, «Broken Lullaby» (1932) (η οποία με τη σειρά της είχε βασιστεί σε θεατρικό έργο του Γάλλου, Maurice Rostand) και με υπέροχη αποχρωματισμένη φωτογραφία, παρουσιάζει ένα αξιόλογο φιλμ, στο οποίο ξεχωρίζει η ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού Πάουλα Μπιρ, μία ερμηνεία που της χάρισε και το αντίστοιχο βραβείο τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Νινέι, Πάουλα Μπιρ, Ερνστ Στότζνερ, Μαρί Γκρούμπερ, Γιόχαν Φον Μπίλοφ, Άντον Φον Λούκε, Σιριέλ Κλερ, Άλις ντε Λενκεσένγκ


«Ο Λογιστής» (The Accountant - 2016) του Γκάβιν Ο' Κόνορ (Η.Π.Α.)


Ο Κρίστιαν Γουλφ (Μπεν Άφλεκ), είναι ένας εξαιρετικός μαθηματικός, που τα πηγαίνει καλύτερα με τους αριθμούς παρά με τους ανθρώπους. Διατηρώντας ως βιτρίνα ένα συνοικιακό λογιστικό γραφείο, ο Κρίστιαν κρατάει τα βιβλία κάποιων εξαιρετικά επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Την ίδια περίοδο που η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, με επικεφαλής τον Ρέι Κινγκ (Τζ. Κ. Σίμονς), αρχίζει να σφίγγει τον κλοιό, ο Κρίστιαν αναλαμβάνει τα βιβλία ενός νομοταγούς πελάτη: μιας εταιρείας ρομποτικής, της οποίας μια λογιστική υπάλληλος (Άννα Κέντρικ) ανακάλυψε μια λογιστική απόκλιση εκατομμυρίων δολαρίων. Όσο ο Κρίστιαν έρχεται πιο κοντά στην αλήθεια, τόσο ο αριθμός των πτωμάτων αρχίζει να ανεβαίνει.

Μετά το «Gone Girl» και το «Batman v. Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης», ο Μπεν Άφλεκ επιστρέφει με τον επόμενο κινηματογραφικό του ρόλο, στην ταινία του Γκάβιν Ο΄Κόνορ, «The Accountant». Η ταινία είναι βασισμένη σε σενάριο του Μπιλ Ντουμπουκέ («The Judge»). Παρά το υπερβολικό σενάριο, η ταινία κυλάει ομαλά. Ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, δράση, περιπέτεια και μικρές δόσεις μαύρου χιούμορ, συνθέτουν μία συμπαθητική ταινία, στην οποία ο Μπεν Άφλεκ, μετά από καιρό, αξιοποιεί και πάλι το υποκριτικό του ταλέντο.

«Η ιστορία μιλάει για τη δυαδικότητα που έχουμε όλοι μέσα μας. Μπορεί να μοιάζει σχετικά εύκολο να χειραγωγήσεις έναν άνθρωπο σαν τον Κρις, αλλά, τελικά, θα δείτε, ότι είναι ικανός να κάνει πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε» - Μπεν Άφλεκ


«Belgica» (2016) του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν (Βέλγιο, Γαλλία)


Η ιστορία δύο αδερφών: του χαρισματικού, αλλά ευέξαπτου Φρανκ  (συζύγου, πατέρα κι αμετανόητου γυναικά) και του φιλόδοξου Τζο, που έχει ένα μπαρ με το όνομα Belgica. Γίνονται συνέταιροι και μετατρέπουν το μπαρ στο σημείο με την καλύτερη μουσική, τον περισσότερο κόσμο και τη μοναδική διασκέδαση στην πόλη. Ζουν την κάθε στιγμή και όλα φαίνονται υπέροχα, όταν η ζωή θα τους αναγκάσει να προχωρήσουν.

Τέσσερα χρόνια μετά το αριστουργηματικό του φιλμ «Ραγισμένα Όνειρα»  (2012), ο Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, «Belgica» (2016). Αυτή είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Βέλγου καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε από φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς με το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Στεφ Ερτς, Τομ Βερμάγιερ, Έλεν Ντε Βος, Στέφαν Ντε Γουίντερ,  Ντομινίκ Βαν Μάλντερ, Μπεν Μπεναουί, Μπόρις Βαν Σεβέρεν, Σάρα Ντε Μποσέρε, Σαρλότ Βαντεμέρς.


«Η Μεγάλη Επιστροφή» (Gui Lai / Coming Home - 2014) του Ζανγκ Γιμού (Κίνα)


Ένας άνδρας από την Κίνα αποχωρίζεται από τη σύζυγό του, όταν συλλαμβάνεται ως πολιτικός κρατούμενος. Κατά τις τελευταίες μέρες της Πολιτιστικής Επανάστασης απελευθερώνεται και επιστρέφει σπίτι του, για να ανακαλύψει ότι η γυναίκα του έχει αμνησία. Εκείνη, αδυνατώντας να τον αναγνωρίσει, συνεχίζει να περιμένει την επιστροφή του συζύγου της. Εκείνος είναι αποφασισμένος, να βοηθήσει την γυναίκα του να θυμηθεί...

Η ταινία του μεγάλου δημιουργού Ζανγκ Γιμού (Hero - 2002, House of Flying Daggers - 2004), είναι ένα δράμα εποχής, το οποίο εστιάζει σε μια οικογένεια. Αν και με πολιτικό υπόβαθρο, πρόκειται ουσιαστικά για μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και αφοσίωσης. Το φιλμ αποτελεί μεταφορά του βιβλίου «The Criminal Lu Yanshi» του Γιαν Γκελίνγκ. Πρωταγωνιστούν: Λι Γκονγκ, Νταομίνγκ Τσεν, Ζανγκ Χουιγουέν. Η «Μεγάλη Επιστροφή» είχε Επίσημη Συμμετοχή (εκτός Διαγωνιστικού) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2014, ενώ στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

«Βασισμένη στο βιβλίο του Γιαν Γκελίνγκ, «The Criminal Lu Yanshi", η «Μεγάλη Επιστροφή» είναι μία ιστορία αγάπης για την ευτυχία και τη θλίψη, όπως και για τον χωρισμό και την επανασύνδεση. Χρησιμοποιήσαμε το τέλος της αυθεντικής ιστορίας (με τον Λου Γιάνσι να επιστρέφει στο σπίτι, σαν την αφετηρία του σεναρίου). Όλοι γνωρίζουν, ότι ο Τσεν Νταομίνγκ και η Γκονγκ Λι είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί που εργάζονται στην Κίνα και ήταν η πρώτη και μόνη επιλογή μου για τους αντίστοιχους ρόλους τους. Προσέφεραν πολλές εποικοδομητικές απόψεις ακόμα και για μικρές λεπτομέρειες της ιστορίας. Για τον λόγο αυτό η συνεισφορά τους ξεπερνά κατά πολύ την ερμηνεία των χαρακτήρων τους [...] Προσωπικά αυτή η ταινία αποτελεί την επιστροφή σε μια προγενέστερη ψυχική κατάσταση και σε μία παλαιότερη προσέγγιση της δημιουργίας. Το πιο σημαντικό για μένα είναι, αν το κοινό θα κρατήσει την ταινία στην καρδιά του και αν θα θυμούνται πραγματικά τα συναισθήματα, που τους προκάλεσε η «Μεγάλη Επιστροφή»». - Ζανγκ Γιμού


Κυκλοφορούν επίσης:

«Ο Πιτ και ο Δράκος του» (Pete's Dragon - 2016) του Ντέιβιντ Λόουερι (Η.Π.Α.)


Για χρόνια ο κος Μίτσαμ, ένας ακούραστος ξυλογλύπτης, έχει μαγέψει δεκάδες παιδιά της περιοχής με τις ιστορίες του για δράκους, που ζουν βαθιά μέσα στο δάσος. Για την κόρη του, την Γκρέις, που εργάζεται ως δασοφύλακας, αυτές οι ιστορίες φαντάζουν υπερβολικές, μέχρι που συναντάει τον Πιτ, ένα μυστηριώδες δεκάχρονο ορφανό και άστεγο αγόρι, που ισχυρίζεται, πως ζει στο δάσος παρέα μ' έναν πράσινο δράκο, τον Έλιοτ. Από τις περιγραφές του Πιτ, ο Έλιοτ μοιάζει σχεδόν ίδιος με τον δράκο από τις ιστορίες του πατέρα της. Με τη βοήθεια της Νάταλι, ενός 11χρονου κοριτσιού του οποίου ο πατέρας έχει το ξυλουργείο της περιοχής, η Γκρέις αποφασίζει να ανακαλύψει από που έρχεται και που ανήκει ο Πιτ.

O Πιτ και ο Δράκος του είναι το ριμέικ της κλασικής ταινίας της Disney που βγήκε στις αίθουσες το 1977. Ο σκηνοθέτης  Ντέιβιντ Λόουερι (Ain’t Them Bodies Saints - 2013) επιστρέφει στη μαγική ιστορία της φιλίας ενός αγοριού κι ενός δράκου, και την αφηγείται ξανά με συναρπαστικό τρόπο, διαχρονική ματιά και εντυπωσιακά εφέ. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, καθώς και ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος υποδύεται τον πατέρα της. Η ταινία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και αποδεικνύει, ότι η πίστη και η ανθρωπιά μπορεί να αλλάξει βαθιά τον τρόπο που ζούμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.


«Σχολικά Γυμνάσια» (Middle School: The Worst Years of My Life - 2016) του Στιβ Καρ (Η.Π.Α.)


Ο Ρέιφ έχει καλλιτεχνική φαντασία επικών διαστάσεων κι ένα μικρό πρόβλημα με την εξουσία και τους κανόνες, το οποίο και φουντώνει, όταν μεταφέρεται σ' ένα άκρως αυστηρό και καταπιεστικό σχολείο. Ο Ρέιφ και ο καλύτερός του φίλος καταστρώνουν ένα σχέδιο, για να ακυρώσουν κάθε έναν κανόνα του σχολείου. Η μάχη τους με τον διευθυντή φέρνει το χάος. Ο διευθυντής, όμως, δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Πρωταγωνιστούν: Λόρεν Γκρέιαμ, Γκρίφιν Γκλουκ, Ιζαμπέλα Μονέρ, Τόμας Μπαρμπούσκα, Άνταμ Πάλι, Ρομπ Ριγκλ


«Ouija 2 : H Πηγή Tου Kακού» (Ouija: Origin of Evil - 2016) του Μάικ Φλάναγκαν (Η.Π.Α.)


Ποτέ δεν ήταν απλά ένα παιχνίδι. Μια τρομακτική νέα ιστορία ακολουθεί την αρχική ταινία του 2014. Το 1965 στο Λος Άντζελες, μια χήρα μητέρα και οι δύο κόρες της προσθέτουν ένα νέο εντυπωσιακό κόλπο, για να ενισχύσουν μια πνευματιστική συγκέντρωση και άθελά τους προσκαλούν το αυθεντικό κακό σπίτι τους. Όταν το ανελέητο πνεύμα καταλαμβάνει την μικρότερη κόρη, αυτή η μικρή οικογένεια αντιμετωπίζει έναν αδιανόητο φόβο για να την σώσει, ώστε να στείλει την κάτοχό της πίσω στην άλλη πλευρά. Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Ρίζερ, Χένρι Τόμας, Κέιτ Σίγκελ, Λιν Σέι, Νταγκ Τζόουνς, Αναλίζ Μπασό.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr