20 Φεβ 2017

Λευκός καπνός από το Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία, επιστρέφουν οι θεσμοί


Συμφωνία επήλθε πριν από λίγο μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA). 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε...


την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Στις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ θα εξεταστεί, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. 

Στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε (αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων), είναι πιθανή η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Τέλος, ως πολύ σημαντική τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr