25 Απρ 2017

Τι προβλέπουν τα προσχέδια των κειμένων, που έδωσαν οι δανειστές


Με βάση τα προσχέδια των επικαιροποιημένων μνημονίων, ήτοι δύο κείμενα 75 σελίδων που βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης από χθες το μεσημέρι ξεκινά απόψε στο Hilton η τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) και το κλείσιμο της αξιολόγησης.


 Πρόκειται για τρία κείμενα, δύο του ευρωπαϊκού άξονα των δανειστών κι ένα του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies), τα οποία κινούνται στο πλαίσιο του προσυμφώνου της Μάλτας και συγκεκριμενοποιούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το διάστημα 2019-2020.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τα εν λόγω κείμενα δεν αποτελούν και την τελική συμφωνία, η οποία «θα συνδιαμορφωθεί» στις διαβουλεύσεις του Hilton (διαβουλεύσεις, για τις οποίες στόχος είναι, να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα, να ψηφιστούν τα μέτρα και να κλείσει η συμφωνία της αξιολόγησης στο  Εurogroup της 22ας Μαίου).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ότι αφορά το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, στα κείμενα που έχουν αποστείλει, οι θεσμοί προβλέπουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Το προσχέδιο, όπως είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει, ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα είναι έως 22%. Εάν παρά αυτή την μείωση δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 1%, τότε θα περικοπούν ανάλογα οι προσωπικές διαφορές και στις επικουρικές.

Πιο ασαφής είναι μέχρι στιγμής η εικόνα στα εργασιακά, όπου δεν προβλέπεται μεν αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και επαναφορά του λοκ άουτ, αλλά αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων) έως το τέλος του προγράμματος.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, να αναφέρεται καθαρά στο τελικό κείμενο συμφωνίας, πως μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018) θα αρθεί η αναστολή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και επ' αυτού αναμένεται να εστιάσουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών τις επόμενες ημέρες.

Στο πεδίο των ενεργειακών τα προσχέδια της συμφωνίας προβλέπουν σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να μειώσει το ποσοστό αυτό.

Προβλέπεται, επίσης, μείωση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεούται να πωλήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, σε 16% φέτος, 19% τον επόμενο χρόνο και 22% το 2019.

Τα κείμενα που απέστειλαν οι δανειστές προβλέπουν ακόμη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ταχεία προώθηση των προγραμματισμένων, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, αποκρατικοποιήσεων (μεταξύ αυτών το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και το 65% της ΔΕΠΑ).


ΠΗΓΗ: tvxs.gr