11 Φεβ 2018

Η πολιτική αρένα της Novartis


Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής μεταφέρεται o πολιτικός πόλεμος για το σκάνδαλο Novartis (ένας πόλεμος που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιοριστεί στην ήδη, σφοδρή, σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης).

Η υπόθεση δοκιμάζει ήδη δύσκολες εσωκομματικές ισορροπίες και ενεργοποιεί...


μέτωπα εντός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ανοίγει και μια ισχυρή πρόκληση για την κυβέρνηση: Να προχωρήσει γρήγορα η, επί της ουσίας, διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς η Προανακριτική να μετατραπεί σε πεδίο επικοινωνιακών εντυπώσεων, τοξικότητας και συλλήβδην ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Γνωμοδότηση από Δικαστικό Συμβούλιο

Στοχεύοντας ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο έως τώρα κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τα εξής: Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το αίτημα για τη συγκρότηση της Προανακριτικής (με κατ΄ελάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών της πλειοψηφίας) και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου θα πρέπει να οριστούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να συγκροτηθεί η επιτροπή.

Προτεραιότητα της επιτροπής θα είναι να διαπιστωθεί, εάν και ποια αδικήματα (από εκείνα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της δικογραφίας) έχουν παραγραφεί ή όχι. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Μαξίμου, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι είναι σαφώς παραγεγραμμένο το αδίκημα της απιστίας, ενώ αποτελεί «γκρίζα» νομική ζώνη εάν ισχύει το ίδιο και για την δωροδοκία.

Προκειμένου, ωστόσο, οι συνεδριάσεις να μην μετατραπούν σε πολιτική αρένα διαρκείας, η κυρίαρχη εισήγηση αυτή την στιγμή είναι, να ζητηθεί η γνωμοδότηση τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Εάν η γνωμοδότηση αναφέρει, πως δεν υπάρχει παραγραφή, οι εργασίες της Προανακριτικής θα προχωρήσουν επί της ουσίας. Εάν όχι, η υπόθεση θα επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη, όπου κυβερνητικές πηγές θεωρούν δεδομένο, ότι θα προκύψουν νέα στοιχεία λόγω της παράλληλης έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο είναι διαρκές και δεν παραγράφεται.

Ασκηση ισορροπίας από τον Κυριάκο

Στην Νέα Δημοκρατία, σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ναι» στην Προανακριτική, παρ’ ότι στην δημόσια ρητορική το κόμμα εξακολουθεί να συντάσσεται με την γραμμή Σαμαρά – Γεωργιάδη περί «σκευωρίας» και αναξιοπιστίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να τηρήσει ιδιαίτερα δύσκολες ισορροπίες και δεν είναι τυχαίο, ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έσπευσε να δηλώσει, πως «η συμφωνία στη σύσταση της επιτροπής δεν σημαίνει καμία αποδοχή του κατηγορητηρίου, που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση, για να υποστηρίξει τη σκευωρία της».

Ο Καραμανλής

Το κύριο και πλέον εκρηκτικό εσωτερικό μέτωπο είναι εκείνο που έχει ανοίξει μεταξύ καραμανλικών και σαμαρικών. Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη σύγκρουση ήταν η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, από τη ΝΔ μετά την επίθεση στον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis και την εν γένει στάση του. Είχαν προηγηθεί οι βολές του Αντώνη Σαμαρά κατά Παπαγγελόπουλου και η επακόλουθη ευθεία προτροπή του Γιώργου Βλάχου προς τα εμπλεκόμενα στελέχη να παραιτηθούν από τα κομματικά αξιώματα έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση, στη βάση της πολιτικής πρακτικής που είχε ακολουθηθεί στην περίπτωση του Βατοπεδίου επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Η ευθεία, χθεσινή άρνηση του Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος, όπως και η αναγκαστική παρέμβαση Καραμανλή μέσω «κύκλων» του, μετά το γάντι που του πέταξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι ενδεικτική της δύσκολης περιόδου στην οποία βάζει τη ΝΔ το σκάνδαλο Novartis. Την ίδια ώρα δεν διαφεύγει της προσοχής και η επιδεικτική σιωπή για το θέμα κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης. Προς ώρας, πάντως, οι πληροφορίες φέρουν την πλευρά Καραμανλή να συστήνει χαμήλωμα των τόνων, προκειμένου να μην μετατραπεί η υπόθεση σε εσωκομματικό εμφύλιο για την ΝΔ, με ότι συνεπάγεται αυτό στην πολιτική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη και η γραμμή Βενιζέλου

«Ναι» στην Προανακριτική θα πει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου επίσης η Φώφη Γεννηματά μιλά μεν για νέο «βρώμικο ‘89», αλλά τονίζει, ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα «με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη». Η θέση αυτή βρίσκεται σε διακριτή απόσταση από εκείνη του (επίσης εμπλεκόμενου στην δικογραφία) Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θέτει ευθέως ζήτημα νομιμότητας της δικαστικής έρευνας ζητώντας ακόμη και την ακύρωση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Επί της γραμμής αυτής, διχασμένα εμφανίζονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τα  περαιτέρω ευρήματα της έρευνας μάλλον θα είναι εκείνα, που θα κρίνουν και τον βαθμό σύμπνοιας εντός της παράταξης ως προς την δημόσια υπεράσπιση των εμπλεκόμενων στελεχών της.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr