20 Φεβ 2018

Δέκα κάλπες για την υπόθεση Novartis


Η Διάσκεψη των Προέδρων, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
Είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού...


Συμβουλίου το οποίο γνωμοδότησε σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας. Η τυπική απόφαση θα επικυρωθεί αύριο από την Ολομέλεια.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ μετά την απόφαση για δέκα κάλπες, καθώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο υπό το φόβο να υπάρξει αποδοκιμασία του Αντώνη Σαμαρά και του Αδωνι Γεωργιάδη από «γαλάζιους» βουλευτές. Τις τελευταίες ώρες στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται με διαφορετική θέση σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ μπροστά στις δέκα κάλπες, με ορισμένους να προτείνουν την αποχώρηση από την ψηφοφορία και άλλους να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η διαδικασία θα εξελιχθεί ως εξής: Θα υπάρχουν δέκα κάλπες αριθμημένες χωρίς ονόματα και δέκα ψηφοδέλτια για το κάθε όνομα. Για την ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα πάρει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά, ενώ κάθε κάλπη θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή.

Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται «Ναι» «όχι»  και «παρών», ενώ θα υπάρχουν και λευκά ψηφοδέλτια. Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει και τα τρία αδικήματα μαζί με το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου. Σε περίπτωση, τέλος, που βρεθεί όνομα ενός παραπεμπομένου σε άλλη κάλπη, η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 και προβλέπεται να είναι μαραθώνια, καθώς θα υπάρχουν δύο κύκλοι ομιλητών, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι εμπλεκόμενοι ενδιαφερόμενοι.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr