27 Μαρ 2018

5 χρόνια “έγκλειστης” υποκρισίας


Πέρασαν 5 χρόνια απο τότε που μέσα σε μια νύχτα «φύτρωσε» μέσα στον κεντρικό ιστό της Κορίνθου το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών Κορίνθου.23 Αυγούστου 2012.
5 χρόνια από εκείνη την ημέρα που το 6ο ΣΠ μετατράπηκε αιφνιδίως σε Κέντρο ΠροσωρινήςΚράτησης Παράνομων..


Μεταναστών και που κατόπιν πολύ σύντομα μετατράπηκε σε Κέντρο χωρίς τον προσδιορισμό του προσωρινού που ζει ,εξελίσσεται, αλλάζει ταμπέλες ανάλογα με τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά που βεβαίως παραμένει μέσα στην πόλη μας δίπλα από σχολεία, απέναντι από το στάδιο της πόλης.
5 χρόνια από εκείνη την ημέρα που ξυπνήσαμε με την ύπαρξη αυτού του εκτρώματος και έκτοτε γίναμε θεατές της εξαθλίωσης ,των εξεγέρσεων,των αποδράσεων μέσα στις γειτονιέςτης περιοχής, των απεργιών πείνας αλλοδαπών έγκλειστων,αλλά και τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας.
5 χρόνια πέρασαν και τελικώς η ύπαρξη αυτού του Κέντρου ήλθε να τιμωρήσει αμείλικτα όλο τον πολιτικό κόσμο του νομού,που πιάστηκε στον ύπνο και που έσπευσε να κρύψει το πρόσωπο του από το φως της ημέρας ,επιρρίπτοντας ευθύνες σε πρόσωπα και πολιτικές δίχως μια δόση αυτοκριτικής για το πόσο ολίγιστοι υπήρξαν να αντιμετωπίσουν συνολικά αυτό που ερχόταν.
Οι πολιτικές των κυβερνήσεων που ακολούθησαν ξέπλυναν τα σχέδια των προηγουμένων.Και μάλιστα κατά εκκωφαντικό τρόπο όταν από την μια πλευρα αναδείχθηκε η ασυνεννοησία , ο πολιτικαντισμός, οι σκοπιμότητες ,η εκλογική πελατεία που έφεραν ως αποτέλεσμα την απραξία.
Ποιος μπορεί πλέον να μιλήσει όταν μέσα σε μια νύχτα επιβλήθηκε,δίχως καμία διαβούλευση και διατηρείται, αυξάνεται και πληθύνεται με κυβερνητικές αποφάσεις όλων των αποχρώσεων; Πόσο αστείοι υπήρξαν οι «ακραίοι» λεονταρισμοί της εποχής που κράτησαν ένα 24ωρο;
Πόσο εξοργιστικές υπήρξαν οι δηλώσεις ,το ανάθεμα της τότε αριστερής αντιπολίτευσης που κατόπιν έγινε κυβερνώσσα αριστερά η οποία διατήρησε το συγκεκριμένο Κέντρο σε κέντρο –κλειδί εισερχομένων αλλοδαπών;Όχι προσφύγων.
Το Κέντρο Κράτησης ανέδειξε την απίστευτη υποκρισία που στριμώχθηκε σε διαμαρτυρία με αριθμό πρωτοκόλλου και παραμένει σε συρτάρια γραφείων.
5 χρόνια μετά, το Κέντρο κράτησης είναι εδώ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της αστυνομικής δυναμης του νομού και των περιχώρων ,σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο.
5 χρόνια μετά και κανείς δεν μπόρεσε να καταφέρει ,ούτε πολιτικός, ούτε κόμμα ,ούτε δήμαρχος ,ούτε περιφερειάρχης να το μεταφέρει έστω εκτός πόλης. Να προσπαθήσει να της ξεριζώσει την ρετσινιά και το στίγμα να βλέπουν τα παιδιά της ανθρώπους εγκλωβισμένους πίσω από τα συρματοπλέγματα.
Οι Κορίνθιοι υπήρξαν δημοκράτες,δεν ήταν ποτέ ρατσιστές .Γιατί να γαλουχηθούν τα παιδιά τους με το στρατόπεδο του αίσχους; Εάν αυτό επιβάλλεται από τις συγκυρίες υπάρχουν οι προδιαγραφές από την Ε.Ε. να υπάρξει και να λειτουργήσει έξω από την Κόρινθο. Αλλά φαίνεται πως και εδώ ουδείς μπορεί να βοηθήσει.
Συνύπαρξη μικρών πολιτικών μεγεθών; Αδιαφορία; Υποταγή στις εντολές; Όλα αυτά πραγματώνουν την λαική ρήση :Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Και είναι ντροπή τους πατριώτη!

Τζένη Σουκαρά